EDC: På Svenska

Suomen EU-tallekirjastot - EU dokumentationscentrum i Finland - EU Documentation Centres in Finland

EU Informationstjänster i Finland

Just published in EU Bookshop

Informationstjänst och informationssökning

En av de tjänster som de europeiska depositionsbiblioteken erbjuder är informationssökning enligt uppdrag. Ämnet för informationssökningen kan variera från faktasökning till omfattande litteraturutredningar. Svaren sänds till kunden t.ex. som referenser, på basis av vilka man kan låna publikationer eller beställa kopior av dokument.

De europeiska depositionsbiblioteken presenterar även olika tjänster och lär ut hur EU-informationskällorna kan användas. Om presentationer och undervisning kan man avtala med den som ansvarar f ör respektive europeiskt depositionsbibliotek.

EU-samlingarna

I samlingarna vid de europeiska depositionsbiblioteken ingår tryckta publikationer som utgetts av Europeiska unionen och dess organ. EU-samlingarna har klassificerats enligt det klassifikationssystem som används i respektive bibliotek, och man kan söka efter material i bibliotekets samlingsdatabas eller i universitetsbibliotekens samkatalog Melinda. EU-samlingarna innehåller såväl referensmaterial som material som kan lånas.

Publikationer

EU:s publikationsbyrå ger ut publikationer från EU:s olika institutioner. De EU-publikationer som publikationsbyrån utgett katalogiseras, indexeras och arkiveras i EU Bookshop -tjänsten. EU Bookshops digitala bibliotek innehåller alla publikationer som publikationsbyrån producerat eller samproducerat sedan 1952. De är fritt tillgängliga i PDF-form.

EU dokumentationscentrum i Finland

Kontakta ditt närmaste europeiska dokumentationscentrum om du vill få

• tillgång till officiella EU-publikationer och dokument (på nätet och tryckta exemplar)
  • hjälp att hitta fördjupningsmaterial om EU:s lagar, utveckling, verksamhet och institutioner
  • hjälp med informationssökning (för studenter).

Databaser

Information om EU samt EU:s databaser hittar man på internet via Europeiska unionens webbsidor. European Sources Online (ESO) är en fulltextdatabas och en portal som innehåller information om Europeiska unionens verksamhet och organ, unionens medlemsländer, regioner och övriga europeiska organisationer samt om ärenden som berör Europa. EU:s databaser är avgiftsfria, men biblioteken kan även erbjuda kommersiella EU-databaser. Universitetsbibliotekens databaser hittar man bland annat via Nelliportalen.

EU nyheter

EurActiv