Kulttuurien tutkimus: Muut lähteet

Hakemistoja ja sanastoja

Yhdistyksiä, seuroja ja verkostoja

Digitoidut pienpainatteet

• Kansalliskirjaston digitoimat pienpainatteet: Kansalliskirjasto on digitoinut pienpainatteita, jotka ovat vapaasti luettavissa verkossa. Digitoituna on teollisuuden hinnastoja ja tuoteluetteloita sekä eri aihealueita kuten matkailu, eläinsuojelu, naisasia, kansanhuolto, seuratavat ja ajoneuvot.
  • Digi: Digi.kirjastot.fi-palvelu kerää yleisten kirjastojen digitoitua aineistoa yhteen. Joukossa on myös pienpainatteita.
  • Varsinais-Suomen kotiseutukokoelma: Varsinais-Suomen kirjastojen aineistoa ja digitoituna on paljon pienpainatteita kuten meijereiden vuosikertomuksia ja teatteriohjelmistoja.
  • DigiCarelica: Lappeenrannan maakuntakirjaston kotiseutukokoelmasta digitoitu mm. pienpainatteita.
  • Lydia: Vanhaa Hämeenlinnaa käsittelevää materiaalia, mm. pienpainatteita.
  • Oulun arkki: Digitoitua aineistoa Pohjanmaalta.
  • Hereditas culturalis: Åbo Akademi on digitoinut mm. pienpainatteita kuten ruokalistoja ja konserttiohjelmia 1800-luvun Turusta.

KAVI Turun yliopiston kirjastossa

Turun yliopiston kirjastossa on varattavissa RTVA - käyttöön tietokoneita. KAVI-koneen voi varata käyttöönsä verkossa OutLook - sähköpostiohjelmassa.

Ohjelmatiedot (ilman suoratoistoja) ovat myös haettavissa verkosta: https://www.rtva.kavi.fi/

Tallennettavat kanavat

Lue lisää RTVA:sta ja sen käytöstä
Radio- ja televisioarkiston oppaasta

Pienpainatteet Turun yliopiston kirjastossa

Mikä on pienpainate?

Pienpainatteita ovat esimerkiksi vuosikertomukset, oppaat, esitteet ja tuoteluettelot. Piepainatteet eivät ole tarkasti rajattu aineistoryhmä vaan rajapintoja on niin kirjoihin kuin kausijulkaisuihinkin. Turun yliopiston kirjaston pienpainatekokoelma sisältää esimerkiksi vuosikertomuksia kouluilta, yrityksiltä, kunnilta ja järjestöiltä, esitteitä niin seurakunnilta kuin kaupoiltakin sekä oppaita autonkorjaamisesta lumikenkäilyyn. Kokoelmassa on myös kalentereita, postikortteja ja julisteita.

Pienpainatteiksi luetaan julkaisut, jotka

• ovat arjen painatteita ja liittyvät käytännön elämään (esim. konserttiohjelmat).
  • sisältävät usein jonkin konkreettisen, tiedotukseen liittyvän tehtävän (esim. kauppojen mainokset).
  •  ovat usein ajankohtaisia hetken aikaa (esim. tapahtumien ohjelmat).
  •  on yleensä tehty tiettyä käyttötarkoitusta ja rajattua kohdeyleisöä varten (esim. yritysten kutsukortit).
  • ovat yleensä käyttäjilleen maksuttomia (esim. kirjastojen esitteet).
  • voivat olla pieniäkin, mutta julkaisun fyysinen koko tai painosmäärä ei ole ratkaiseva (esim. ravintoloiden ruokalistat).

Lisää pienpainatteista ja niiden luokittelusta tässä oppaassa