E-kirjat: Tutustu käyttöehtoihin

Elektronisen aineiston käyttöoikeudet ja etäkäyttö

Elektroninen aineisto on käytettävissä Turun yliopiston verkossa tai etäkäyttönä. Etäkäyttö on mahdollista yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle utu-tunnuksilla. Kirjautumista vaativat aineistot pyytävät tunnuksia automaattisesti.

Yleiset käyttöehdot

Yleensä e-aineistoissa on sallittua:

- selailla ja tehdä tiedonhakuja
- kohtuullisessa määrin tulostaa paperille hakujen tuloksia omaan käyttöön
- kohtuullisessa määrin kopioida hakujen tuloksia omaan käyttöönsä
- e-kirjojen kohdalla on useimmiten sallittua tulostaa ja tallentaa kohtuullisia katkelmia ja osia aineistoista ei-kaupalliseen tarkoitukseen
- lähettää sähköpostitse, postitse tai faksata yksi kopio jollekin toiselle henkilölle tämän henkilökohtaista käyttöä varten (Palveluittain vaihtelee, saako kopioita lähettää yliopiston ulkopuolisille henkilöille.)
- laatia yliopistolle kurssimateriaalia ei-kaupalliseen käyttöön (ehdot vaihtelevat palveluittain)

Yleensä e-aineistoissa ei ole sallittua:

- käyttää aineistoa tai osaa siitä kaupallisiin tarkoituksiin
- imuroida aineistoja käyttäen automaattisia "robottiohjelmia"

TY:n aineistojen käyttöehdot

Aineistojen käyttöehdot voi tarkistaa linkeistä FinELib-aineistot ja muut e-aineistot.

Käyttöehdot on kerrottu kunkin aineiston nimen kohdalla.

Walk in customer

Suurimpaan osaan e-aineistoja liittyy ns. walk in customer -lupa. Se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa kirjaston paikallisasiakas saa käyttää e-aineistoa.

Käytännössä esimerkiksi TY:n opiskelija voi kävellä Åbo Akademin kirjastoon ja käyttää, tulostaa ja/tai tallentaa siellä paikan päällä ÅA:n e-aineistoa.

Suurimmassa osassa kirjastoja on mm. tätä varten käytössä tietokone, jolle pääsee ilman ko. organisaation verkkotunnuksia.