E-kirjat: Yleistä

Ohjeet

Huomaa, että olemme tehneet erilliset ohjeet vain niistä e-kirjoista, joissa tarvitset erillisen lukuohjelman tai jotka muuten poikkeavat tavallisista pdf- tai html-muotoisista e-kirjoista.

Tunnistautuminen

E-kirjat toimivat enimmäkseen IP-osoitteen pohjalta, eli

• yliopiston verkossa ilman tunnistautumista
  • etäkäytössä utu.fi-tunnuksilla kirjautumisella

Yhtäaikaisten käyttäjien määrä

Joissain e-kirjapalveluissa yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajoitettu eli samaa e-kirjaa voi lukea vain yksi tai muutama käyttäjä yhtäaikaa.

Mikäli yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajoitettu, siitä on Volter-tietokannassa erillinen maininta kirjan tiedoissa.

Miten e-kirja toimii?

E-kirjat hankitaan yliopistolaisten käyttöön joko suurina kirjapaketteina tai yksittäisinä teoksina. E-kirjojen tarjoajia on Turun yliopiston käytössä yli 30 ja ne kaikki toimivat eri tavalla. Suurinta osaa voi kuitenkin lukea ilman erillistä laitetta tai ohjelmaa. Useimmiten riittää, kun tietokone pystyy avaamaan pdf-tiedoston.

E-kirjapalvelut vaihtelevat; on palveluita, joissa

• koko kirja avautuu samalla kertaa (esim. Ebook Central)
  • kirjan voi lukea kappale/luku kerrallaan (esim. Springer)
  • kirjan voi lukea sivu kerrallaan (esim. EEBO)

Joissakin e-kirjapalveluissa, esimerkiksi Ellibsissä, kirjat avautuvat vain etukäteen asennetun ohjelman avulla. Joissain e-kirjapalveluissa omalle tietokoneelle on asennettava palvelun oma ohjelma, ennenkuin kirjaan voi tehdä merkintöjä tms.

E-kirjan linkittäminen oppimateriaaliin

Tarkista ensin kyseisen palveluntarjojan e-aineistojen käyttöohjeista, onko kirjan linkittäminen oppimateriaaliin (esim. Moodlessa) sallittua (vinkkejä palveluntarjoajan selvittämiseksi löydät alempaa tältä sivulta). Jos linkitys on sallittua, voit tehdä sen Volterin kautta seuraavasti:

1. Hae ensin haluamasi e-kirjan tiedot Volterista.

2. Paina hiiren kakkospainikkeella e-kirjaan vievän linkin osoitetta Volterissa joko viitelistauksesta (linkin tekstinä esim. SpringerLink, Linkki verkkojulkaisuun) tai Saatavuustiedoista kohdasta Linkit, ja valitse valikosta Copy Link Location:

3. Liitä kopioitu linkki haluamaasi oppikirjamateriaaliin. Tämän pysyvän linkin kautta kirjautumalla myös aineiston etäkäyttö onnistuu utu-tunnuksilla.

Suurin osa TYK:n hankkimista e-kirjoista löytyy Volter-tietokannan kautta. Jos et kuitenkaan löydä haluamaasi e-kirjaa Volterista, ota yhteyttä kirjastoon (tietopalvelu@utu.fi) (Kirjaston palvelupyyntöjen hallinnan tietosuojailmoitus.), niin selvitämme onnistuuko kokoelmiimme kuuluvan e-kirjan linkittäminen muulla tavalla.

Jos kirja ei toimi, selvitä ensin palveluntarjoaja

Kun haluat selvittää, miksi kirja ei toimi, selvitä ensin kyseisen kirjan palveluntarjoaja. Sen jälkeen osaat lukea tämän oppaan Vertaile-välilehden taulukkoa.

Kirjan palveluntarjoajan löydät Volter-tietokannassa

• joko Saatavuus-näytöltä kohdasta Elektroninen kirja tai Elektroninen aineisto (esim. Elektroninen kirja : ebrary)
  • tai Viitenäytöltä kohdasta Sijainti: (esim. Elektroninen kirja : Springer)

Edellisissä esimerkeissä ebrary ja Springer ovat palveluntarjoajia.

Huomaa!

Usein e-kirjojen palveluntarjoajat haluavat mainostaa e-kirjoja, joita kirjasto ei ole hankkinut Turun yliopiston käyttöön. Tällaiset kirjat voivat näkyä palvelussa muiden kirjaston hankkimien kirjojen joukossa, mutta ne eivät aukea sen vuoksi, että niitä ei ole ostettu.

Mobiilikäyttö

Mobiililaitteella voi lukea kaikkia e-kirjoja, mutta kirjan lataamisessa mobiililaitteeseen on eroja (kaikkia kirjoja ei voi ladata).

Ne kirjat, jotka voi ladata mobiililaitteeseen, toimivat sekä tabletilla että puhelimella.

Usein mobiililaitteessa pitää olla nettiyhteys päällä ainakin kirjan ensimmäisellä lukukerralla.

Mobiililaitteiden ohjelmia

Windows (Lumia)